افزایش احتمال بیماری‌زایی کرونا در افراد روزه‌دار

الهه قاسم‌زاده حسینی عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی کاشانکاشان فردا – عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی کاشان گفت: با توجه به همزمان‌شدن همه‌گیری کرونا با ماه رمضان و مستعدبودن روزه‌داران به خشکی دهان، احتمال بیماری‌زایی توسط این ویروس افزایش می‌یابد.

دکتر الهه قاسم‌زاده حسینی تشریح کرد: قسمت اعظم بزاق دهان از آب تشکیل شده بنابراین باعث لغزندگی مخاط و در نتیجه راحتی در صحبت‌کردن، جویدن، بلعیدن و عدم آسیب‌دیدگی در حرکت و ضربه‌های کوچک می‌شود به همین دلیل افراد مبتلا به خشکی دهان، در معرض آسیب مکرر مخاط دهان قرار می‌گیرند.

قاسم‌زاده حسینی افزود: بزاق به دلیل داشتن پروتئین‌ و تعدادی عنصر شیمیایی دیگر قادر به از بین‌بردن بسیاری از میکروب‌ها در مرحله ابتدایی ورود به دهان است و غلظت این اجزا در افراد با خشکی دهان کاهش می‌یابد.

خشکی دهان شست‌وشوی هوشمندانه را کاهش می‌دهد
وی، با اشاره به کاهش توانایی شست‌وشوی میکروبی هوشمندانه (انتخابی) با خشکی دهان گفت: در داخل حفره دهان میکروارگانیسم‌هایی به طور دائم و بدون ایجاد بیماری‌زای تامین‌کننده سلامت انسان هستند. ورود هر میکروارگانیسم اضافه‌تر، منجر به بیماری‌زایی می‌شود این میکروارگانیسم‌های اضافی مانند ویروس آنفلونزا، باکتری‌های ایجادکننده بیماری‌های تنفسی و قارچ‌ها توسط بزاق از داخل دهان شست‌و‌شو داده، و حذف می‌شوند، در افراد با خشکی دهان این خاصیت کاهش می‌یابد.

بیشتر بخوانیم:
+ مصرف ۸ تا ۱۰ لیوان آب برای فرد روزه‌دار ضروری است

متخصص بیماری‌های فک، دهان و صورت گفت: روزانه ۵۰۰ تا ۶۰۰ میلی‌لیتر بزاق در دهان تولید می‌شود که ۵۰٪ آن با خوردن غذا و نوشیدنی و صحبت‌کردن تحریک می‌شود، بنابراین مقدار بزاق تحریکی با کاهش میزان خوردن و آشامیدن کاسته شده و منجر به خشکی دهان می‌شود.

دکتر قاسم‌زاده یادآورشد: خشکی دهان باعث التهاب مخاط دهان و تجمع میکروارگانیسم‌ها در ناحیه دهانی‌ـحلقی می‌شود و التهاب، سلول‌های پایه را در معرض خطر قرار می‌دهد و گیرنده‌هایی که برای چسبندگی باکتری‌ها و ویروس‌های بیماری‌های تنفسی فوقانی لازم است را بدون محافظ می‌کند.

وی افزود: با خشکی دهان، سلول‌های دفاعی کاهش یافته و ویروس‌های نهفته مانند هرپس (تبخال)، سایتومگالوویروس و… دوباره فعال می‎شوند و می‌توانند به راه هوایی فوقانی و تحتانی آسیب وارد کنند بنابراین احتمال بروز بیماری تنفسی افزایش می‌یابد.

بیشتر بخوانیم:
+ زیادشدن بزاق دهان / علت و روش‌های درمان

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی کاشان تصریح کرد: درصورت آسیب به مخاط دهان، بزاق در ترمیم ضایعات کمک‌کننده خواهد بود بنابراین در افراد با خشکی دهان به دلیل به تعویق افتادن ترمیم آسیب‌ها، نخستین سد دفاعی که همان دست‌نخوردگی و سالم بودن مخاط است از بین رفته و فرصت بیماری‌زایی افزایش می‌یابد.

دکتر قاسم‌زاده پرهیز از کندن و پوسته‌پوسته‌کردن لب و مخاط داخل دهان، شست‌وشوی مکرر دهان در طول روز با آب جوشیده ولرم و خارج کردن آن، استفاده از آدامس یا آب نبات ترش در فاصله وعده افطار تا سحر جهت تحریک بیشتر ترشح بزاق و ماساژ مکرر غدد بزاقی بناگوشی و تحت فکی هم در طول روز و هم در فاصله بین افطار تا سحر را از راهکارهای پیشگیری از خشکی دهان در ایام روزه‌داری برشمرد.

ممکن است شما دوست داشته باشید
1 نظر
  1. کامران می گوید

    اخبار پزشکی تلویزیون یک روز مانده به ماه رمضان با پرفسور.. مصاحبه کرد و گوینده اخبار اقای دکتر حیدری بود و گفت روزه داری سیستم ایمنی بدن را قوی می کند و حتی گفت سازمان بهداشت جهانی هم این را تأیید کرده است ! پس صحب تهای این خانم مخالف نظر سازمان بهداشت جهانی است ! اصلا ایشان مقامی نیست که اظهار نظر کرده است

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.