کاشان فردا – علیاکبر ارشدی ابیانه / دانش و مهارت ساخت جوزقند روستاهای کاشان، در کنار پخت کلوچه و نظام آبیاری چشمهی ثلاثه جوشقان استرک در فهرست میراث فرهنگی ناملموس کشور ثبت شد.
برای تهیه جوزقند که یکی از گرانترین شیرینیهای کشور محسوب میشود، در روستاهای اطراف کاشان خصوصا برزک و قمصر مراحل مختلفی طی میشود.
با شروع فصل پائیز، پشتبام شاهد سبدهایی است که زنان برای عملآوری جوزقند در معرض آفتاب از آن استفاده میکنند.
این سوغات نوعی شیرینی است که به طرز خاصی توسط دستان هنرمند زنان و دختران آماده میشود.
جوزقند از میوهای به نام اَلگ که همخانواده هلو است ساخته میشود که طعم ترش و شیرین دارد.
برای درستکردن این شیرینی، میوه هلو را پوست میکنند و سه روز در پشتبام قرار میدهند تا آفتاب بخورد و خشک شود. سپس هسته آن را خارج میکنند و یک روز دیگر در آفتاب میماند.
بعد داخل این میوه را با مواد مخلوط تشکیلشده از بادام، شکر، هِل و خاکِقند و بعضا آرد نخودچی پر میکنند.
این محصول مقوی، و دارای ارزش غذایی بسیار بالایی است تا جایی که بعضا در شرایط سخت میتوان از آن به عنوان یک وعده غذایی استفاده کرد.
جوزقند را معمولا برای مهمانیها و شب یلدا آماده میکنند و میتوان آن را تا یک سال نگه داشت.
این محصول علاوه بر کاشان در روستاهای نطنر و نراق هم تهیه میشود و بهغیر از هلو محلی (الگ) با میوه آلو، انجیر و گلابی هم درست میشود.
از این نویسنده:
+ افطاری با طعم اتحاد کوهنوردان